Hrvatska, Rad udruga

Pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske “RODA” sudjelovali su u nizu važnih obljetnica

OBILJEŽAVANJE DANA POLICIJE U MEĐIMURJU, GODIŠNJICE 54. BOJNE, BITKE ZA ČANJEVO I HODOČAŠĆE U MARIJI BISTRICI

Tijekom vikenda ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske “RODA” sudjelovali su u nizu važnih obljetnica, uključujući obilježavanje Dana policije u Međimurju, 33. godišnjicu osnivanja 54. samostalne pješačke bojne, tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici, kao i povijesnu manifestaciju “Bitka za Čanjevo”. Ovaj vikend bio je posvećen sjećanju, zajedništvu i očuvanju domovinskih vrijednosti.

Izvor fotografija: Facebook objava Udruge SJP PU Varaždinska RODA, 07.10.2024.
U petak, 4. listopada, u Čakovcu je povodom Dana policije i Sajma sigurnosti i prevencije, kojeg je organizirala Policijska uprava međimurska, održan niz svečanih događaja. Ratni pripadnici SJP PU varaždinske “RODA” prisustvovali su misi u crkvi sv. Nikole, koju je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan, obilježavajući blagdan sv. Franje Asiškog. Nakon mise, u Srednjoj školi Čakovec održana je svečana akademija, dok su posjetitelji Sajma sigurnosti tijekom dana imali priliku upoznati se s radom policije i preventivnim mjerama koje doprinose sigurnosti zajednice.
U subotu, 5. listopada, ratni pripadnici SJP PU varaždinske „RODA“ sudjelovali su u obilježavanju 33. godišnjice osnivanja 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije. Obljetnica je započela okupljanjem ispred spomenika hrvatskim braniteljima u parku Zrinskih, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje. Svečana sjednica i kulturni program u Riznici Međimurja omogućili su okupljenima da se prisjete povijesti bojne kroz izložbu ratnih fotografija.
Istoga dana, ratni pripadnici SJP PU varaždinske “RODA” sudjelovali su i u manifestaciji “Bitka za Čanjevo”, koja se održala na utvrdi Čanjevo u Općini Visoko. Ova povijesna rekonstrukcija, održana po 19. put, prikazuje život stanovnika utvrde u srednjem vijeku. Središnji dio događanja bilo je atraktivno uprizorenje bitke između Praškocijevih haramija i Turaka iz 16. stoljeća, koje je i ove godine privuklo brojne posjetitelje.

Izvor fotografija: Facebook objava Udruge SJP PU Varaždinska RODA, 07.10.2024.
Vikend je završen u nedjelju, 6. listopada, sudjelovanjem na 32. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici. Ratni pripadnici SJP PU varaždinske “RODA” pridružili su se tisućama sudionika u molitvi, pobožnosti Križnoga puta i koncelebriranoj svetoj misi na otvorenom, ispred crkve bl. Alojzija Stepinca. Hodočašće je pružilo priliku za duhovnu obnovu, ali i za jačanje zajedništva među policajcima, vojnicima i braniteljima.

Izvor fotografija: Facebook objava Udruge SJP PU Varaždinska RODA, 07.10.2024.
Ovaj vikend, ispunjen svečanim i duhovnim sadržajem, naglasio je ne samo važnost sjećanja na prošle žrtve i postignuća, već i ulogu koju policija i branitelji imaju u očuvanju sigurnosti i zajedništva u današnjem društvu.
Udruga SJP PU Varaždinska RODA  korisnik je Temeljne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Izvor teksta i fotografija: Facebook objava Udruge SJP PU Varaždinska RODA , 07.10.2024.: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064725366752