Aktualno, Hrvatska

Dan Udruge invalida rada Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) je u 2024. godini dvodnevnim događanjem obilježio svoju 58. obljetnicu, uz pokroviteljstvo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Obilježavanje obljetnice započelo je u srijedu, 25. rujna 2024. godine kada je u 10,00 sati, u dvorani Hotela Antunović, na adresi Zagrebačka avenija 100a, bila organizirana tematska tribina naziva U zdravom tijelu zdrav duh. Predavači su invalidima rada, ostalim osobama s invaliditetom i zainteresiranim građanima ukazali na važnost i načine očuvanja fizičkog zdravlja. Prošle smo godine informirali i educirali prisutne o činjenici da je mentalno zdravlje neizostavan i neizmjerno važan dio sveukupnog zdravlja, dok je zdravlje općenito je najdragocjenija imovina, a ove smo godine fokus stavili na fizičko zdravlje.

Predavači i teme:

  • Bernard Bakač Nado Nikšić, doktorand fizioterapije: Zdrava kralježnica
  • prof. dr. sc. Dalibor Krpan, prim. dr. med.: Nove spoznaje za ispravno liječenje i prevenciju koštano zglobnih bolesti
  • Damir Grbac, trener Wushua – Tai Chi Chuana (Taiji Quan): EU projekt WushuElixir – utjecaj Tai Chi Chuana i Qigonga na zdravlje
  • Stanko Svečak, prof.: Propriocepcija

Po završetku Tribine, s početkom u 13,00 sati, bila je organizirana svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica zaslužnim članovima, volonterima, ostalim osobama i institucijama zaslužnima za doprinos radu, rastu i promociji UIR Zagreba tijekom jednogodišnjeg razdoblja kojom se prigodom okupilo oko 180 uzvanika.

Izvor: https://www.uir-zagreb.hr/naslovnica/fotogalerija/dan-uir-zagreba-2024/dan-uir-zagreba-2024-7-22465

Idućega dana, u četvrtak, 26. rujna 2024. godine u popodnevnim satima u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86, proslavu rođendana nastavili smo prema sljedećem programu:
17,00-17,30 h Otvorenje izložbe “SPOREDNO – u prvom planu”, peta samostalna izložba slika Ljiljane Smontare
17,30-18,00 h “Svijet se vrti oko OSI!” Iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom i o njima, promocija knjige Antonija Milanovića
18,00-19,30 h Plesna večer uz svirače folklorne skupine UIR Zagreba.
Ulaz je bio slobodan za sve zainteresirane, a tom prigodom okupilo se osamdesetak uzvanika.

Izvor: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1442876529882075&set=pcb.1442879349881793

“Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba” dodijeljena je Anamariji Lazić koja je u jednogodišnjem razdoblju bila iznimno angažirana tijekom izvještavanja o EU projektu “ZA-JEDNO-SVI”. UIR Zagreba se prvi put susreo s EU projektom i načinom njegove provedbe, dokazivanja provedbe i izvještavanja. Unatoč bogatom iskustvu koje su neki od zaposlenika UIR Zagreba tijekom godine prikupili, a vezanom uz provedbu i izvještavanje o projektima koje sufinanciraju Grad Zagreb, Ministarstvo ili Nacionalna zaklada, iskustva u provedbi, dokazivanju provedbe i izvještavanju EU projekta su jako različita, odnosno puno su zahtjevnija jer se uz njih vezalo puno više kompliciranja i detalja. Također, Anamarija je vodila brigu oko komunikacije sa Zakladom vezanom uz probleme koji su se pojavili uvodjenjem eura i izvještavanjem kroz novu EU platformu što je dodatno otežalo i odužilo nastavak izvještavanja o provedbi EU projekta. Komunikacija putem Sustava podršske (njihov sustav komunikacije) i putem telefona, kao i samo prikupljanje dokaza za izvještavanje, zahtjevali su dodatan angažman. Važno je napomenuti da je zbog dodatnog angažmana oko provedbe, Stanko Svečak u rujnu 2023. godine dobio tu nagradu, no zbog uvjeta u Pravilniku, Anita Kaiser koja je također bila dodatno angažirana oko provedbe i Anamarija Lazić koja je bila dodatno angažirana oko provedbe i izvještavanja, nisu mogle biti predložene za kandidatkinje. U međuvremenu je provedba projekta završila (od 19. 4. 2022. do 19. 4. 2023. godine), no izvještavanje je potrajalo još godinu dana nakon završetka projekta (do 12. 4. 2024. godine) i iz tog je razloga za 2024. godinu odlučeno da “Godišnju nagradu UIR Zagreba” dobije Anamarija Lazić.

Nagrada “Naj volonter” dodijeljena je Damiru Grbcu kojeg su za nagradu predložile članice UIR Zagreba, polaznice radionice Tai Chi, uz sljedeće obrazloženje: “Naš trener Damir osoba je koja nas motivira da dođemo svaki utorak jer dolazi prije svog posla. Pa ako može on možemo i mi. Vježbamo i učimo kako je sve u Tai Chi-u jednostavno, logično, a tako učinkovito. Sve prilagodi našoj dobi i mogućnostima. Nikada nije ljut, grub, uvijek nas bodri, riječima kako i koliko može. Duhovit je, ako dođemo lošije volje, na kraju treninga uvijek se čuje “dobro da sam došla”. Uči nas uskladiti um i tijelo. Jednostavno i nenametljivo upućuje nas u tu drevnu kinesku vještinu. Treba reći da smo sretni, zadovoljni i zdraviji već 5 godina zajedno s našim voditeljem koji zaslužuje nagradu i iz tog ga razloga jednoglasno predlažemo za nagradu “Naj volontera”.” Korisno je napomenuti da Damir Grbac u UIR Zagreba neprekidno volontira od travnja 2019. godine.

U 2024. godini smo uručili dvije spomenute nagrade, 65 zahvalnica pojedincima (12) i institucijama (53) koji su na neki način doprinijeli radu, funkcioniranju i promicanju UIR Zagreba i prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom i 407 priznanja članovima UIR Zagreba za njihovo neprekidno dugogodišnje članstvo. Veliko hvala svim dobitnicima nagrada, zahvalnica i priznanja na doprinosu zbog kojeg su razvoj i rad UIR Zagreba učinkovitiji i zbog kojih je UIR Zagreba, zajedno s njegovim volonterima, u vleikoj mjeri promovirano. Čestitamo svim dobitnicima na dobivenim nagradama, zahvalnicama i priznanjima.

Izvor teksta i fotografija: Udruga invalida rada Zagreba

Izvor: https://www.uir-zagreb.hr/udruga-5/vazni-datumi-5/dan-uir-zagreba