Hrvatska, Rad udruga, Svijet

WWF: Neracionalna proizvodnja i bacanje hrane uništavaju nas i naš planet

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježavamo u svjetlu jednog od najznačajnijih kršćanskih blagdana – Uskrsa. Budući da su blagdani često povezani s pretjeranim konzumiranjem hrane, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava da je jedan od načina čuvanja zdravlja svih nas, ali i zdravlja našeg planeta, upravo racionalna proizvodnja i potrošnja hrane, kao i sprječavanje nastanka otpada od hrane.

Prema posljednjem WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta, postojeći sustav proizvodnje hrane koristi oko 40% nastanjive površine Zemlje, najveći je uzrok gubitka prirodnih staništa tisuća biljnih i životinjskih vrsta, emitira više od četvrtine ukupne količine ugljikova dioksida u zrak te troši oko 70% raspoložive vode. Sve te resurse „proizvodi“ naš planet, ali, nažalost, ne jednakom brzinom kojom ih mi trošimo.

„Trebali bismo prestati kupovati više nego što nam je potrebno i posljedično tome bacati hranu. Paradoksalno je što polovicu čovječanstva čine pretili ljudi, dok s druge strane milijuni gladuju. Drugi paradoks je da bacimo više od trećine proizvedene hrane, a pritom se žalimo koliko je skupa. Sami stvaramo svoje paradokse i sami ih moramo riješiti“, ističe direktorica WWF Adrije, Nataša Kalauz. „Znamo da je u našim krajevima vrijeme blagdana vrijeme obilja i pretjeranog uživanja u hrani, ali, uz poštovanje svih tradicija, imajmo na umu da osim što to šteti nama, šteti i našem planetu“, dodaje Kalauz.

Moguće je proizvesti dovoljno hrane i istovremeno očuvati prirodu ako koristimo poljoprivredne prakse koje imaju pozitivne utjecaje na prirodu i koje povećavaju prinose usjeva i stoke. Moramo održivo upravljati postojećim ribljim fondom i poticati održivu akvakulturu. Također, ravnomjernim uvođenjem namirnica biljnog i životinjskog podrijetla u našu prehranu, doprinijeli bismo boljem zdravlju – i našem i zdravlju planeta.

I na kraju, ako prestanemo s našom neracionalnom proizvodnjom i potrošnjom hrane, ne samo da ćemo spriječiti nastanak velikih količina metana koji se ispušta u zrak koji udišemo, već ćemo doprinijeti i pravednijoj raspodjeli hrane, čime bi se broj gladnih mogao smanjiti. Štoviše, ako smanjimo otpad od hrane, Zemlji dajemo 13 dodatnih dana za obnovu resursa.

Izvor: e-bilten WWF Adria

Kad bismo ove činjenice imali na umu dok pripremamo blagdanske obroke, svatko od nas mogao bi pridonijeti opstanku našeg planeta. I ne samo tijekom blagdana – svakodnevno promišljanje o stvarnim potrebama za hranom, kao i o količini prirodnih resursa koje trošimo da bismo je proizveli, može donijeti pozitivnu promjenu.

Izvor informacija i fotografija: e-bilten WWF Adria